Ayurvedische Massage Praktijk ~Roosteren
www.Ayurveda-Heidi.nl

De Ayurvedische oliën:

De Ayurvedische massages "lijken" misschien prijzig, echter de onderstaande oliën worden in India volgens oorspronkelijke traditie gemaakt. Duizenden jaren oude recepten bepalen welke kruiden toegevoegd dienen te worden aan een bad van sesamzaadolie en hoelang ze in de zon dienen te liggen (b.v. 101,5 dag). De oliën die dan ontstaan hebben allen prachtige kleuren en een ongelooflijk prettige geur. U kunt zich voorstellen dat deze geneeskrachtige oliën vrij duur zijn. 


Naam olie

Dosha's

Indicatie / Werking

Baladir Taila

Vata

Psychische aandoeningen, verzwakte bot- en zenuwweefsels, ontstekingen.

Basugandar Taila

Vata, Pitta, (Kapha)

Echte TURBO olie die vitaliteitsverhogend werkt. Verjongende eigenschappen op zowel lichamelijk als geestelijk vlak. Atleten en sporters. 

Bringraj Taila

Pitta, Vata

Shirobhyanga behandeling. Staat bekend als de beste olie voor een gezonde balans van haar en hoofdhuid. Verkoelende en kalmerende invloed op de geest. Stress.

Brihat Nirgundyathi Taila

Vata, Kapha

Langdurige, niet acute, ontstekingen in de dieper liggende weefsels (niet als oorzaak van Pitta dosha). Verwarmend effect. Gewrichtsaandoeningen (stijfheid, beperkte mobiliteit). 

Dantara Taila

Vata, Kapha, Pitta

Geeft troost, warmte, hoop en liefde. Bij stress en depressie. Rustgevend. Stress zorgt voor blokkades in de lichaamsweefsels, waar afvalstoffen zich ophopen. Deze olie heeft een ontgiftende en ontstekingsremmende werking. 

Gandhali Taila

Vata, Pitta, Kapha

Uitstekend voor herstellende botbreuken e.a. aandoeningen van botten en gewrichten. Helpt om calcium in het lichaam op te bouwen. Versnelt het genezingsproces bij botbreuken en helpt bij het helen van gescheurde ligamenten. 

Karpo Taila

Vata, Pitta, Kapha

Regelmatig terugkomende  pijnen.

Kottachu Taila

Pitta

Inzetten bij een flinke Pitta dominantie (zonder klachten). Werkt diuretisch, bevordert doorbloeding, ontstekingsremmend. Reuma (stijfheid, zwelling, pijn).

Krochal Taila

Pitta

Alle soorten huidaandoeningen agv verhoogde Pitta (bloedreinigend en desinfecterend).

Ksiera Taila

Vata, Pitta

Shirodhara behandeling.  Reinigend. Slaapstoornissen, overspannen geest.

Maha Narayana Taila

Vata

Beginnende gewrichtsontstekingen (reuma), psychische aandoeningen, emoties, rusteloosheid, angsten.

Marichyadi Taila

Kapha, Vata, Pitta

Psoriasis, eczeem, dermatitis  e.a. huidaandoeningen die gepaard gaan met jeuk. Sterk desinfecterende eigenschappen. 

Murivenna Taila

Pitta

Kneuzingen & verwondingen.

Nalpamaradi Taila

Pitta

Ter verlaging van Pitta dosha. Bij verschillende Pitta aandoeningen, zoals extreme dorst en huidaandoeningen, welke gepaard gaan met jeuk en schilfering. Goed resultaat bij aandoeningen als psoriasis, eczeem, verbrande huid en herstel na straling.

Pancha Guna Taila

Kapha, Pitta

Pancha Karma. Werkt reinigend en heeft een opwekkende en stimulerende werking op lichaam en geest.  

Prabhanjanam Vimardanam Kuzhampu

Vata

Aandoeningen a.g.v. Vata dosha gerelateerd aan het zenuwstelsel: wervelkolom, onderrug en onderste extremiteiten. Bij pijn en gevoelloosheid. 

Pindali Taila

Vata

Rustgevende koelende werking. Aandoeningen vd gewrichten, vooral in combi met jicht. Geeft verlichting. 

Prabhanjanam Vimardanam Kuzhampu

Vata

Alle aandoeningen die door Vata dosha veroorzaakt zijn: zenuwstelsel gerelateerd zoals aandoeningen aan de wervelkolom, onderrug en onderste extremiteiten. 

Rumaspyro Taila

Vata, Kapha

Inzetten bij acute bot- en gewrichtspijnen. De olie heeft sterk verwarmende eigenschappen en zorgt daarom voor een verbeterde doorbloeding.